تیرآهن چیست؟
یکی از پر کاربردترین مقاطع فولادی که کاربردهای بسیار گسترده ای در صنعت ساخت و ساز دارد تیرآهن است. تیرآهن یکی از مهمترین عناصر در پروژه های عمرانی و مهندسی ساختمان به شمار می آید. دلیل استفاده بسیار از تیر آهن، ویژگی های منحصر فرد آن همچون استحکام بسیار زیاد، وزن مناسب، نصب آسان و قابلیت اتصالات راحت به سایر مصالح میباشد. تیرآهن از نظر شکل ظاهری و کاربرد انواع مختلفی دارد که هر کدام برای کاربردهای متفاوتی طراحی شده است. در ادامه به معرفی انواع تیرآهن و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
۱) تیرآهن I
تیرآهن I (تیرآهن آی) که نام دیگر آن تیرآهن بیس است، یکی از رایج ترین شکل های تیرآهن در بازار میباشد. این تیر از نظر ظاهری به حرف “I” در زبان انگلیسی شباهت دارد و دلیل نام گذاری آن همین است. یکی از پارامترهای مهم در طراحی این نوع تیرآهن، نسبت ارتفاع آن به عرض آن است که بین ۱.۵ تا ۲.۵ است. تیرآهن آی به دلیل نحوه طراحی که دارد ، فشارهای عمودی و جانبی را به خوبی تحمل میکند؛ لذا در سازههای بلند و صنعتی استفاده زیادی دارد.
۲) تیرآهن H
یکی دیگر از انواع تیرآهن های پر مصرف تیرآهن نوع H یا تیر آهن هاش است. تیرآهن H شباهت زیادی به تیرآهن I دارد، اما معمولا بزرگ تر است و از استحکام بیشتری برخوردار است. تیر آهن هاش توانایی تحمل فشارهای بسیار بالا دارد و یکی از مستحکم ترین انواع تیرآهن است. از تیر آهن H در ساخت پلها، ساختمان های بلند و سازه های سنگین استفاده میشود.
۳) تیرآهن U
تیرآهن U نوعی دیگر از تیر آهن است که به شکل حرف “U” در زبان انگلیسی. این نوع تیرآهن استحکام و کمتری از نوع H دارد و به همین دلیل گزینه ای اقتصادی محسوب میشود و گزینه مناسب برای بارهای کم است. از تیرآهن یو اغلب برای ساخت سازه های سبک تر و میان برد استفاده میشود. از دیگر کاربردهای تیرآهن U میتوان به ساخت دیوارهای آماده، قاب های صنعتی و سازههای مسکونی اشاره کرد.
۴
۴) تیرآهن L (تیرآهن گوشه)
تیرآهن L یا تیرآهن گوشه، که به طور عمومی به نام تیرک گوشه نیز شناخته میشود، به شکل حرف “L” طراحی شده است. این تیر معمولاً در ساختارهای که نیاز به توزیع یکنواخت بار دارند، کاربرد دارد. از جمله کاربردهای تیرآهن L میتوان به استفاده در پیهای ساختمان، دیوارها و فولادهای تقویتی اشاره کرد.
۵) تیرآهن C (تیر آهن قوس)
تیرآهن C که به حرف “C” لاتین است و دارای شکلی قوس دار میباشد. از این نوع تیر آهن بیشتر در ساخت سازههای قوسدار و سقفها استفاده میشود. تیرآهن C استحکام بالایی در برابر خمش و فشار دارد و با داشتن شکلی قوس دار در سازههای که نیاز به قوس دارند، کارایی بالایی دارد. سالنهای ورزشی و کارگاهها از جمله کاربردهای تیرآهن قوس هستند.
۶) تیرآهن T
یکی دیگر از انواع تیرآهن، تیرآهن T است که به شکل حرف ” T ” طراحی شده است. از این نوع تیرآهن اغلب در در ساخت پلها و سازههای با بارهای افقی کم استفاده میشود. تیرآهن نوغ T اغلب در سیستم های قاب گنبدی یا سازههای کوچک متوسط کاربرد دارد.
- برای مشاهده قیمت تیرآهن کلیک کنید.
۷) تیرآهن سمنت
تیرآهن سمنت (propped) نوع دیگری از تیرآهن است که از آن جهت پشتیبانی سمنت برای افزایش استحکام و کاهش تغییر شکل استفاده میشود. این نوع از تیرآهن ها اغلب در ساخت سازه های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. اصلی ترین ویژگی تیرآهن سمنت، توانایی تحمل فشار زیاد بدون تغییر شکل است.
۸)تیرآهن رینگ
تیرآهن رینگ (ring) یا حلقه ای نوعی تیرآهن است که به شکل حلقهای طراحی شده و اغلب در سازه های دایره ای و قوسی استفاده میشود. تیرآهن حلقه ای از نظر استحکام و زیبایی ظاهری در معماری های مدرن کاربرد دارد و قادر است بارهای مختلف را به خوبی توزیع کند.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
کاربرد تیرآهن ها
تیرآهن پایه و اساس صنایع ساخت و ساز است و در اغلب پروژه های عمرانی نقشی بسیار کلیدی دارد. به ویژه در ساختمان سازی و ساخت سازه های صنعتی از تیرآهن ها استفاده های بسیار زیادی میشود. پل سازی، ساخت کارخانه ها، ساخت کشتی و لنگر، خرپا از جمله کاربردهای اصلی تیرآهن به شمار میرود.